Tango på tur

I Seinäjoki i Finland har det blitt arrangert en stor tangofestival hvert år siden 1985, de siste årene med mer enn 100 000 besøkende. Her kåres åretes beste nye tango, årets beste tangopar og ikke minst: årets tangokonge og tangodronning – som altså ikke konkurrerer om å danse, men om å synge tango. Tangomarkkinat, som festivalen heter, vitner om at tangoen har en helt spesiell posisjon i Finland. Men hvordan ble det slik?

tango_Antti-Ville Kärjä

Antti-Ville Kärjä (Foto: Jouni Eerola)

Tangoen oppsto på slutten av 1800-tallet ved Rio de la Plata: i Buenos Aires i Argentina og Montevideo i Uruguay. Dansen oppnådde stor popularitet da den kom til Europa på 1900-tallet. Det ble skrevet og komponert tangoer i mange europeiske land, og det finnes også atskillige eksempler på norske tangoer. Men i Finland utviklet det seg etter hvert en egen type tango med særtrekk både i musikk, tekst og dans. Alle elementene ble påvirket av finsk kultur og fikk ny form – vi kan gjerne si at de ble oversatt.

Dette vil den finske musikkforskeren Antti-Ville Kärjä fortelle om i sitt foredrag på Oversatte dager. Foredraget etterfølges av en konsert som presenterer både argentinske og finske tangoer, med to finske toppmusikere: Maria Kalaniemi på trekkspill og Timo Alakotila på piano. Norske Tor Tveite vil også bidra.

tango_Maria Kalaniemi og Timo Alakotila foto av Elina-Brotherus

Maria Kalaniemi og Timo Alakotila (Foto: Elina Brotherus)

Etter konserten blir det visning av filmen Midtsommernattstango av tyske Viviane Blumenschein – en uhøytidelig beretning om tre argentinske tangomusikere som reiser til Finland for å finne ut om det er sant at tangoen egentlig kommer derfra.

Som en oppvarming til arrangementet har Finsk-norsk kulturinstitutt intervjuet Antti-Ville Kärjä og Maria Kalaniemi om tangoens betydning i Finland og deres personlige tangofavoritter. Anbefalt lesning mens du venter!

(Foto øverst i innlegget: Viviane Blumenschein)

          

Advertisements
Posted in: Blogginnlegg 2016 | Tagged: OD2016